diumenge, 24 de maig del 2009

New York (II): S'acaben les vacances

Ara mateix sobrevolem l'estat d'Ohio en direcció a Portland. S'han acabat les vacances i ara anem per feina. De fet, ens queden dos dies de treva: demà perquè és diumenge i dilluns perquè és el “memorial day”, i és festiu a tot el país. Es veu que és el dia que dediquen a recordar els caiguts per la pàtria, i nosaltres –immigrants irreverents–, no ho sabíem. Què hi farem, potser ens quedarem un parell de dies a Porland enlloc d'un.
(Per cert, aquest país és molt ample: per venir des de Zurich a New York vam tardar 8:45h, fins a Portland n'hi estarem 6:30h)
Però no avancem esdeveniments, ara que encara tinc frescos els darrers dies a New York City (NYC per als amics) aprofito per re
afirmar el que deia en l'entrada anterior, que NYC és una ciutat inesgotable per al visitant (també per a l'habitant): infinitat de museus, botigues glamoroses, racons curiosos i un llarg etcètera de coses per veure i per viure; però jo, me n'emportaré el record dels gratacels, de la famosa “línia de l'horitzó” (skyline). L'estampa d'una ciutat que els locals s'entesten a afirmar que ha estat moldejada per la voluntat fèrria i les ànsies de prosperitat dels seus habitants. No seré pas jo qui els ho discuteixi, seria molt dur enfrontar-se a l'orgull novaiorquès.
Posats a reafirmar, reafirmo que l'edifici Chrysler és el gratacels que ocuparà el primer lloc d'aquesta línia de records. És un edifici que té al seu currículum haver estat l'edifici més alt de NYC entre els anys 1930 i 1931 (superant l'esplèndit edifici Trump i superat per l'Empire State Building), que té 77 pisos d'alçada, 3,826,000 rajols, 30.000 tones d'acer. Però més enllà d'aquestes xifres m'ha captivat per la combinació poc freqüent de línies rectes i corves; per les gàrgoles d'acer inoxidable; pel marbre fosc i rotund, i pel fresc al sostre del vestíbul; per la il·luminació nocturna, perquè fa bona parella amb la Trump Wolrd Tower.
Com a empordanès no puc tancar aquestes línies sobre NYC sense fer esment a la il·lusió que em va fer poder veure al MoMA, perdut enmig de Picassos, Magritts i Van Goghs, la Persistència de la memòria (el dels rellotges tous) de Salvador Dalí. Petit, però impactant i, si no vaig errat, acabat d'arribar de l'Empordà (només hauria faltat que mentre nosaltres érem a NYC ell hagués estat de visita a l'Empordà).
Finalment –però no per això menys important, sinó al contrari–, aquests dies a NYC sempre seran el pròleg de la nostra aventura americana. Sigui quin sigui el resultat d'aquesta aventura, estem convençuts que aquestes breus vacances ocuparan un lloc important entre els records compartits dels nostres viatges comuns.





6 comentaris:

  1. En la nostra primera visita a NY, en Borja també es va enamorar perdudament del Chrysler, com tu. Bona sort al cor de la vall!
    Abraçada capvespral gironina, el cel se m'ha tenyit de rosa sobre el meu skyline muntanyós, mentre t'escric.

    ResponElimina
  2. Ja saps que jo tampoc perdo el cap pels americans, però s'ha de reconèixer que quan arribes a Nova York et dóna la sensació que estàs a la capital del món. Per cert, què me'n dius del NY de nit?! A mi em va impressionar encara més que el de dia. Que vagi bé!

    ResponElimina
  3. Emb sembla molt bé tot el que feu en el blog. Aixó es una prova.

    ResponElimina
  4. Suposo que hores d'ara ja esteu a Corvalis, una abraçada, Albert

    ResponElimina
  5. Encara que ja estem mitg adormits i no ens surten les paraules aquest comentari es el primer que va de debo, despres de la clase ja tenim la cosa encarrilada, el viatge i les impresions que expliqueu fa que semble que nosaltres tambe ens hi trobem.

    ResponElimina
  6. Em penso que no arribaràs a fer la trilogia de Nova York, perquè a hores d'ara segur que ja heu arribat al "Cor de la Vall".
    Em reitero en tots els bons desitjos del dia del comiat i n'hi afegeixo un més, per no fer curt.
    Aniré seguint les passes del vostre viatge a través de les línies dels teus textos...

    ResponElimina